A hatályos tűzvédelmi jogszabályok előírásainak megfelelően tűzvédelmi eszközökkel valamennyi gazdasági társaságnak és intézménynek rendelkeznie kell.

Vállalkozásunk biztosítja a megfelelő tűzoltó készülék kiválasztását az Önök társaságának/intézményének tűzveszélyességi osztályba sorolása és egyéb tűz-kockázati tényezőinek alapján.

Sajnos sok esetben azt tapasztaljuk, hogy tűzoltó készülékek karbantartása feledésbe merül. A cégek hajlamosak azt gondolni, hogy azzal, hogy a készüléket megveszik egyúttal a jogszabályi kötelezettségüknek is eleget tettek. Azonban ezeket a készülékeket megadott időszakonként felül kell vizsgálni és karban kell tartani. Ez nem csak azért fontos, mert ennek elmulasztása esetén a hatóság akár 30.000 Ft/készülék tűzvédelmi bírságot szabhat ki, hanem azért is, mert csak ekkor lehetünk biztosak benne, hogy egy tűz esetén valóban megfelelően és megbízhatóan fog működni a készülék.

A karbantartás évenként kötelező, azonban a karbantartás három fajtáját különböztetjük meg. Létezik alap-, közép-, és teljes körű karbantartás, melynek jellege a készülék életkorától függ.

 

A tűzoltó készülékek élettartama és a karbantartási időközök

1.      Porral oltó, vizes oltóanyag-bázisú habbal és vízzel oltó

-        alap karbantartás: 1 év

-        közép karbantartás: 5 és 15 év

-        teljes karbantartás: 10 év

2.      Törőszeges porral oltó

-        alap karbantartás: 1 év

-        közép karbantartás: 15 év

-        teljes karbantartás: 10 év

3.      Gázzal oltó

-        alap karbantartás: 1 év

-        közép karbantartás: -

-        teljes karbantartás: 10 év

4.      Valamennyi szén-dioxiddal oltó

-        alap karbantartás: 1 év

-        közép karbantartás: -

-        teljes karbantartás: 10 év

 

Fontos tudni, hogy a tűzoltó készülékek karbantartását kizárólag karbantartó szervezet vagy felülvizsgáló végezheti. Az alapkarbantartást a helyszínen is el lehet végezni, azonban a közép és teljes kőrű karbantartáshoz mindenképpen műhelybe kell szállítani a készüléket. Ezért javasolt azt olyan vállalkozással elvégeztetni, aki úgymond “hozom-viszem” szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek.

A karbantartás idejére a készenlétben tartónak gondoskodnia kell azonban arról, hogy – a karbantartás idejét áthidalóan – is megfelelő darabszámú készülék legyen a létesítményben.

 

Kérjen egyedi árajánlatot elérhetőségeink bármelyikén!

Go to top