Mint minden munkáltatónak, így Önnek is – a munkahely jellegének, elhelyezkedésének, a lehetséges veszélyforrásoknak, a munkavállalók létszámának és a munka szervezésének megfelelően – biztosítania kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit. /Az 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 46.§-a értelmében/

A munkáltatóknak a jogszabályi előírásoknak megfelelően minden munkahelyen és műszakban a tevékenység és a munkafolyamatok veszélyességétől, illetve az ott dolgozók számától függően kialakított elsősegélynyújtó felszerelést vagy mentődobozt és a munkavállalók közül kiképzett, elsősegélynyújtásra kijelölt személy jelenlétét kell biztosítani. /A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002.(II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 20. §-ának rendelkezése alapján/

A munkáltatók jogszabályi kötelezettségeinek maradéktalan érvényesülése érdekében indokolt az ezzel összefüggő normatív szabályok belső utasításban történő rögzítése, valamint az ezzel összegfüggő ismeretek és feladatok rendszeres oktatása a munkavállalók számára.

 

Munkahelyi elsősegélynyújtó oktatásunkat abban az esetben ajánljuk Önnek, ha a törvényi kötelezettségen túl valódi elsősegélynyújtó tudással kívánja felruházni munkatársait, ezzel is biztosítva a munkaterületen dolgozók biztonságát.

A munkahelyi elsősegélynyújtó oktatásunkra jelentkezők gyors és hatékony oktatás keretében sajátíthatják el azokat az ismereteket, amelyekkel határozottan, szakszerűen tudnak eljárni abban az esetben, ha a munkahelyükön egy bajba jutott embertársunkon kell segíteni.

Az oktatás során a résztvevők azokat a szükséges lépéseket, mozdulatsorokat tudják elsajátítani, amelyeket a balesetet szenvedett vagy rosszul levő személyen kell elvégezni egészen a mentők megérkezéséig.

 

Az elsősegélynyújtást minden embernek ismernie kell helyzettől, helyszíntől és időponttól függetlenül. Akár vezetés, akár munka közben, akár az utcán leszünk egy baleset szemtanúi, az alapvető segítségnyújtást meg kell adnunk embertársunknak.

Az elsősegélynyújtásnak nemcsak elméletben kell a fejünkben lennie, ugyanolyan fontos az is, hogy egy vészhelyzetben pontosan tudjuk, mit kell tennünk a baj elhárítása érdekében.

 

A munkahelyi balesetek nagyobb szakértelmet igényelnek, mint más típusú elsősegély-nyújtási helyzetek. Ilyenkor tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen anyagokkal dolgozott az illető, milyen körülmények okozták a balesetet, hiszen sok esetben ettől függ az alapvető beavatkozás és elsősegély-ellátás módja. Fontos, hogy a munkahelyen legyen olyan személy, aki szakszerű oktatásban részesült, és tudja, mit kell tennie egy esetleges munkahelyi balesetben sérült személy ellátásánál.

 

Amennyiben cégének szeretne elsősegély oktatást szervezni, esetleg kérdése van a témával kapcsolatban, keressen minket bizalommal!

Go to top